Sarbatoarea intrarii Maicii Domnului in Biserica

 

2015-11-19-10-34-13--224113154

In fiecare an, ziua de 21 noiembrie readuce in mintea si sufletul oricarui crestin, bucuria intalnirii cu “Ceea ce este mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii”. Chiar daca la aceasta sarbatoare cinstim pe prunca Sfanta Maria, stim ca mai tarziu Ea devine Maica Facatorului a toate si o cinstim ca atare. Despre intrarea Maicii Domnului in Biserica, nu se vorbeste in Sfanta Scriptura ci in Sfanta Traditie, cel de-al doilea dinar daruit de Samarineanul Milostiv gazdei primitoare. Nu ne aflam in postura de a defini Sfanta Traditie, intrucat prezenta Sfintei Fecioare Maria in istoria mantuirii, demonstreaza ca fara Ea, omul nu s-ar fi intors niciodata in Raiul pierdut.

Sarbatoarea se caracterizeaza prin implinirea promisiunii fata de Dumnezeu a Sfintilor Ioachim si Ana, de a o inchina pe prunca Maria lui Dumnezeu, in Templu,(Biserica) la varsta de 3 ani. Sfanta Traditie mentioneaza ca aici a fost intampinata de dreptul Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul si dusa in Sfanta Sfintelor – locul sfant al templului, unde a stat pana la varsta de 15 ani.

Ca si crestini trebuie sa ne preocupe mai mult intelesul duhovnicesc al faptelor istorice. Asa cum Mantuitorul Hristos se va naste din Fecioara Maria, care a trait in interiorul bisericii, tot asa orice crestin trebuie sa se nasca duhovniceste in biserica, sa creasca in ea si sa o castige ca rasplata in Imparatia cereasca.

Comments are closed.