Sfantul Andrei – Ocrotitorul romanilor de pretutindeni

Iubiti credinciosi!

Cu siguranta cei care simt si cred romaneste, stiu ca Sfantul Andrei impreuna cu fratele sau, Sfantul Petru, au fost cei intai chemati de Hristos la apostolat, lucru confirmat de Sfanta Scriptura. Sfantul Andrei fusese ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul, el fiind unul din cei care asteptau venirea lui Mesia pentru indreptarea poporului evreu (Ioan 1;41). Cei doi frati originari din Betsaida, pescari de profesie, si-au incredintat viata lui Hristos atunci cand acesta le-a transmis: “Veniti dupa Mine si va voi face pe voi pescari de oameni” (Mt. 4;19). Timpul petrecut langa Invatatorul Iubirii, a facut ca dupa Inaltarea lui Hristos la cer, Sfantul Andrei sa predice Evanghelia la popoarele din estul Imperiului Roman: Bitinia, Bizantia, Thracia, Macedonia, Scithia Minor (Dobrogea). Din scrierile Sfantului Apostol Pavel stim ca cei care evanghelizau, formau comunitati in locatatile si orasele pe unde treceau, hirotoneau episcopi, iar mai apoi reveneau pentru intarirea credintei celor botezati. Astfel ca in Scithia Minor Sfantul Andrei a zabovit mai mult, pentru ca dovezile arheologice si arhaice sunt clare in aceasta directie – ex. Pestera Sfantului Andrei, Paraul Sfantului Andrei, Legenda lupilor care au pazit cetatea Sarmisegetuza in invazia romana (101-102/105-106). Sfantul Andrei moare martirizat in perioada domniei imparatului Nero, in localitatea Patras din Corint, rastignit pe o cruce in forma de X, cu capul in jos.

Ziua cinstirii sale ca ocrotitor al romanilor a fost aleasa in anul 1997, ea fiind premergatoare zilei nationale a Romaniei, simbolizand astfel ca prin unirea Transilvaniei cu Romania intr-un singur stat, toti romanii trebuie sa fie uniti intr-un singur gand si intr-o singura credinta: cea a Sfantului Andrei.

Cu deosebita grija parinteasca, rugam pe Bunul Dumnezeu sa daruiasca enoriasilor nostri ce poarta numele Sfantului Andrei, binecuvantare si implinire duhovniceasca, iar de la noi aleasa pretuire, multi si binecuvantati ani!

Ai dumneavoastra rugatori catre Dumnezeu,
Very Rev. Fr. Vasile Muntean & Fr. Florin Cheaga

 

Comments are closed.